• VSSMonserrate0006
  • VSSMonserrate0022
  • VSSMonserrate0048
  • VSSMonserrate0128
  • VSSMonserrate0143
  • VSSMonserrate0184
  • VSSMonserrate0293
  • VSSMonserrate0299
  • VSSMonserrate0311
  • VSSMonserrate0380
  • VSSMonserrate0501
  • VSSMonserrate0793
  • VSSMonserrate0883
  • VSSMonserrate1107
  • VSSMonserrate1111
  • VSSMonserrate1149
  • VSSMonserrate1167

Centro de Interpretação da Natureza

Sintra, 2014-2019

The most recent Nature Interpretation Center (CIN), located in Parque de Monserrate, was created with the aim of teaching Sintra-Cascais Natural Park (PNSC) and the biology of its diverse ecosystems.
This building, created in the 19th century by Sir Francis Cook, was a painting studio and later served as an exotic animals installation. This space is equipped with adequate means for groups, and will allow an innovative, current and appealing approach to environmental awareness content related to the Natural Park of Sintra - Cascais, the Cultural Landscape of Sintra and the Park and Tapada de Monserrate, through a set of scenographic, graphic and digital elements.
The existing building is a unique sample from 1920, visionary in the construction method. It is evident by its large windows over 4m high, oriented north, which subtly draw a well-defined curve integrated into the landscape of the Park.
The requalification proved to be an opportunity to return the deserved dignity to this unique architectural object, in the landscape of Monserrate.
The exterior environment was also rethought, renovating the existing paths by the intervention of landscape architects, providing Parque de Monserrate a new landscape structure to access CIN.
In the meanwhile, inside, the proposal aimed to “open” the building, leting the light come through and taking advantage of ithe building’s double height to expand the space with the introduction of a mezzanine which is accessed through a spiral staircase. .
In this building, Nature is the real protagonist.

Type: Renovation / Public Space.

Gross area: 150m2

Client: Parques de Sintra – Monte da Lua S.A. (PSML)

Construction: C3vm – Engenharia e Construção Lda.

Photography: Francisco Nogueira – Architectural Photography

Centro de Interpretação da Natureza

The most recent Nature Interpretation Center (CIN), located in Parque de Monserrate, was created with the aim of teaching Sintra-Cascais Natural Park (PNSC) and the biology of its diverse ecosystems.
This building, created in the 19th century by Sir Francis Cook, was a painting studio and later served as an exotic animals installation. This space is equipped with adequate means for groups, and will allow an innovative, current and appealing approach to environmental awareness content related to the Natural Park of Sintra - Cascais, the Cultural Landscape of Sintra and the Park and Tapada de Monserrate, through a set of scenographic, graphic and digital elements.
The existing building is a unique sample from 1920, visionary in the construction method. It is evident by its large windows over 4m high, oriented north, which subtly draw a well-defined curve integrated into the landscape of the Park.
The requalification proved to be an opportunity to return the deserved dignity to this unique architectural object, in the landscape of Monserrate.
The exterior environment was also rethought, renovating the existing paths by the intervention of landscape architects, providing Parque de Monserrate a new landscape structure to access CIN.
In the meanwhile, inside, the proposal aimed to “open” the building, leting the light come through and taking advantage of ithe building’s double height to expand the space with the introduction of a mezzanine which is accessed through a spiral staircase. .
In this building, Nature is the real protagonist.

Type: Renovation / Public Space.

Gross area: 150m2

Client: Parques de Sintra – Monte da Lua S.A. (PSML)

Construction: C3vm – Engenharia e Construção Lda.

Photography: Francisco Nogueira – Architectural Photography